Adrian: Kvinnohat – inte särskilt omodernt

Ett klipp vandrar genom Facebook, där den polske politikern Janusz Korwin-Mikke uttalar sig om kvinnors löner. ”Women must earn less than men, because they are weaker, they are smaller, they are less intelligent and they must earn less”, hörs han säga i en debatt i Europaparlamentet onsdagen den tredje mars. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Den socialistiska ledamoten Iratxe Garcia Perez gav svar på tal,1 och den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet (S&D) skrev på sin twitter: ”In 2017. In the European Parliament. Unbelieveable..”.2 Och i den stora facebookgruppen ”Front mot rasism och gryende fascism” länkar någon klippet med texten: ”extremhögerns vidriga kvinnosyn”.

Och ingen av dem har ju fel. Såna här klavertramp försvaras varken av etablissemanget i Bryssel eller av folk i allmänhet. Europaparlamentets talman utreder just nu om uttalandet utgör ett regelbrott. Och Janusz Korwin-Mikke kan utan tvekan kallas högerextrem. Han har påstått att judar är “våra värsta fiender”,3 och förespråkat ett avskaffande av rösträtten.4 Men just hans senaste utspel bygger på en föreställning som inte bara finns hos extremhögern, och som i allra högsta grad är levande och ”modern”.

Nyckelordet i det Janusz Korwin-Mikke säger är “måste”. Han säger att kvinnor måste tjäna mindre eftersom de är sämre på olika saker, och därför inte kan arbeta lika hårt som män. Detta är förstås inte sant av massvis med skäl, men det kan vi lämna åt sidan. Poängen här är att Janusz verkar utgå ifrån att vi får betalt för vår arbetsinsats. Just det är en grundläggande tanke i dagens liberala paradigm: att vi får vad vi har förtjänat, och att vi med hårt arbete kan jobba oss upp och förtjäna mer. Följer man den tankebanan fullt ut blir det naturligtvis så att de svagare ska ha mindre betalt, oavsett om det baseras på fördomar om olika grupper eller om det handlar om faktiskt svaga och sjuka.

Det här är ju såklart ren ondska, men också ren lögn. Om det nu är så att hårt arbete ger rättvis utbetalning, hur kan då en börsmäklare tjäna hundratusentals kronor i månaden, medan en undersköterska som jobbar heltid och tar extrapass får nöja sig med strax över tjugo tusen?5 Arbetar börsmäklaren verkligen flera gånger hårdare? Det är inte mänskligt möjligt. För att inte tala om de arbetare i tredje världen som syr våra kläder och bygger våra telefoner. Att de bara tjänar några spänn i timmen, skulle det vara på grund av deras lathet?6

Svaret ligger såklart i att pengar är makt, och att varje krona i lönekuvertet är något vi som arbetar har fått kämpa oss till. Anledningen till att vi inte har institutionaliserat7 lägre kvinnolöner i Sverige, och anledningen till att Janusz Korwin-Mikkes uttalande framstår som så bisarrt, är ju för att arbetare, främst kvinnor, har gått i strid för det.

Janusz Korwin-Mikke representerar den andra sidan i konflikten, arbetsköparna, och deras idéer. Han tror ju uppriktigt att de som sitter på de stora tillgångarna har gjort sig förtjänta av dem, och samma lögn används för att splittra oss andra. Istället för att kämpa tillsammans mot de som drar in de riktiga pengarna slåss vi sinsemellan om smulorna. Vi får svårt att känna empati med de mindre bemedlade, för att vi ser deras situation som bevis på deras lathet.8

Och säger vi att Janusz Korwin-Mikkes uttalande är stenålders eller ofräscht, ja då glömmer vi att de framsteg vi gjort är tack vare gemensam kamp, och inte genom någon självklar utveckling av samhället. Och vi glömmer att de är något vi måste försvara.